איך הופכים להיות פסיכולוג קליני ומה זה בכלל אומר?
איך הופכים להיות פסיכולוג קליני ומה זה בכלל אומר?
החלטתם ללכת על לימודי פסיכולוגיה. אתם יודעים שמחכה לכם מסלול ארוך ומרתק, ובסופו, אם תמשיכו לתארים מתקדמים – תוכלו להיות מטפלים מן המניין, כשהבחירה הקלאסית של רבים מבוגרי תואר בפסיכולוגיה היא להיות פסיכולוגיים קליניים. אך מה המסלול שייקח אתכם לשם? ומה זה אומר, בעצם, להיות פסיכולוג קליני? הנה כל מה שכדאי לדעת בדרך לקריירה הנחשקת.
פסיכולוגים קליניים על קצה המזלג
פסיכולוג קליני הוא פסיכולוג מומחה לבריאות הנפש, שהשלים הכשרה האורכת כ-11 שנים בממוצע. ההכשרה מלמדת מגוון מיומנויות הערכה, אבחון וטיפול פסיכולוגי באתגרים נפשיים, התנהגותיים ורגשיים לאורך החיים. פסיכולוגים קליניים הם היחידים שזוכים להשכלה מתקדמת כל כך והכשרה מקיפה כל כך בבריאות הנפש.
מה זה פסיכולוגיה קלינית?
יותר מכל, זהו מקצוע המשלב בין מדע, תיאוריה ופרקטיקה קלינית, במטרה אחת: להבין, למנוע ולהקל על בעיות או הפרעות פסיכולוגיות, על כל גווניהן והקשת עליהן הן מונחות – קלות, כרוניות, מורכבות, חמורות יותר או פחות.
מה עושה פסיכולוג קליני?
החלק המשמעותי ביותר בהכשרה הקלינית כולל רכישת מיומנויות של הערכה פסיכולוגית, ניתוח קליני, אבחון ופסיכותרפיה. בסופו של דבר, פסיכולוג קליני מסוגל להעריך את הגורמים למצוקות נפשית, לאחר בחינה מדוקדקת של ההיסטוריה האישית של האדם, האתגרים והגורמים הגנטיים, הסביבתיים והאישיים של המטופל. בהמשך ועל סמך האבחון שערך, מסוגל המטפל גם לבנות תוכנית טיפולית מדוקדקת להחלמתו של המטופל ולהקלה על תסמיניו הנפשיים. חשוב להדגיש: במסגרת הטיפול, הפסיכולוג אינו רושם תרופות פסיכיאטריות (על אף שהוא יכול להמליץ על כיוון שכזה) אלא בעיקר מכוון לטיפול פסיכולוגי במטרה להתמודד עם האתגרים שמציג המטופל.
מקום העבודה
פסיכולוגים קליניים עובדים הן בשירותי בריאות הנפש הציבוריים והן בקליניקות פרטיות. חלק מהפסיכולוגים הקליניים בוחרים לעסוק לא רק בטיפול באופן ישיר, אלא לנתב את הקריירה לאפיקים מחקריים או אקדמיים – במעבדות מחקר או כמרצים באוניברסיטאות, כמפקחים וגם במתן שירותי ייעוץ שונים לפסיכולוגים עמיתים.
סל הכישורים
פסיכולוג קליני מסוגל להתמודד עם מגוון רחב של אתגרים, מתוך הכישורים הספציפיים שהוא זוכה להם:
- ידע נרחב בהערכת מחלות נפש, אבחון וטיפול
- ביצוע מבחנים פסיכולוגיים למטרות הערכת בעיות ולהבנה יעילה וברורה יותר של מבנה הטיפול לסובלים ממצוקות פסיכולוגיות
- מתן שירותי ייעוץ למגוון אנשי מקצוע וארגונים בתחומי הבריאות, התנהגות ומצוקות נפשיות שונות, בקהילה ובאופן פרטי.
הדרך לפסיכולוגיה קלינית
פסיכולוג קליני הוא מי שהשלים מסלול של 11 שנים, וקיבל רישיון לעסוק בפסיכולוגיה באופן רשמי. הנה התחנות העיקריות בדרך למשרה הטיפולית:
- תואר ראשון – מתחילים בלימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה. התואר אורך שלוש שנים. במהלך הלימודים, רוכש הסטודנטים כישורי טיפול בסיסיים והבנה מקיפה בנפש האדם, תיאוריות שונות בפסיכולוגיה וסגנונות הטיפול השונים (פסיכולוגיה קוגנטיבית, חברתית, התנהגותית וכדומה).
- לקראת תואר שני – תואר שני הוא המשך ישיר לכל מי שרוצה להיות פסיכולוג קליני, וצעד הכרחי בדרך לשם. דרישות הסף לקבלה הן קבלת ציון ממוצע של 90 ומעלה בתואר הראשון בפסיכולוגיה וכן עמידה בתנאיו של מבחן מתא"ם – מבחן מיון לקבלה לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה. במסגרת המבחן, נבדקות מיומנויות של הבנת הנקרא, ניתוח כללי וכמובן בחינת הידע שצבר הסטודנט בעולם הפסיכולוגיה. וכיצד נבחנת הצלחה במבחן? ביחס לסטודנטים האחרים באותו המועד. אם הסטודנט מקבל ציון הממוקם ב-25% אחוז הגבוהים ביותר, הוא יקבל הזמנה לבדיקת התאמה ממוקדת לתואר השני, אותה מבצעים במסגרת ריאיון אישי ובחינות דינמיקה קבוצתית, ובכפוף להערכה פסיכולוגית.
- התואר השני – לימודי פסיכולוגיה בתואר השני נכנסים לעומק עולם הפסיכולוגיה וחושפים את הסטודנט לתיאוריות מורכבות ולסוגי הטיפולים הרווחים. בין השאר, לומדים הפסיכולוגים לעומק מהו טיפול פסיכותרפיה, מה הוא כולל, מהו טיפול התנהגותי (CBT), אילו פסיכו-פתולוגיות שונות קיימות, כיצד נראות הפרעות אישיות שונות וכדומה.
- פרקטיקום – במקביל ללימודי התואר השני, מתנסים הסטודנטים גם בעבודה בפועל, כמטפלים פסיכולוגיים שלא מן המניין. החלק הזה בהכשרה נקרא "פרקטיקנט", והוא אורך שנה או שנתיים, תלוי באוניברסיטה בה לומד הסטודנט. במסגרת הפרקטיקנט, עובדים הסטודנטים במרפאה לבריאות הנפש בה הם מקבלים הדרכה צמודה ומטפלים בכ-5 מטופלים מדי שבוע, לצד 5 שעות הדרכה ממומחים.
- המלצות ועבודת תזה – סטודנט שהשלים את הפרקטיקום ואת התואר השני, מגיע כעת לשלב חשוב בעתידו המקצועי: כתיבת תזה הבוחנת לעומק סוגיה פסיכולוגית מסוימת, וקבלת המלצות מהמדריכים בתקופת הפרקטיקום. הכתיבה עורכת כשנה, ובסיומה מגיע החלק המרגש באמת: קבלת תואר פסיכולוג מוסמך. ההמלצות, במקרה הזה, חשובות מאוד שכן יש להן משקל חשוב בעתידו המקצועי של הסטודנט.
- התמחות – תקופת הכשרה האורכת ארבע שנים, במהלכה ייקרא הפסיכולוג פסיכולוג קליני מתמחה. תקופת ההתמחות היא חשובה מאין כמוה, שכן במסגרתה פוגש הפסיכולוג בשלל מטופלים במסגרות שונות, במרפאה ובמסגרת אשפוזית – כ-12 מטופלים בשבוע, בתוספת 6 שעות הדרכה מדי שבוע לבחינה משותפת של הטיפול, הבחירה הטיפולית של המתמחה ואבחון משותף של אופן הטיפול והמטופל. לצד השלב החשוב הזה, נחשף הפסיכולוג גם לדיאגנוסטיקה פסיכולוגית – מבחנים המסייעים לפסיכולוג לעתיד לקבל כלי אבחון מעמיקים וטובים יותר.
- קליניקה – בתום שנתיים התמחות (מתוך ה-4), רשאי הפסיכולוג המתמחה להיות ברשות עצמו כמעט לחלוטין ולהקים קליניקה פרטית. כדי ליהנות מביטחון גדול יותר ולעזור בצורה טובה יותר למטופלים, כמו גם להבין מהי הדרך הטובה ביותר לאבחון ולטיפול, הפסיכולוג יכול גם לקבל הדרכה פרטית על מטופליו באמצעות מומחים שונים, במסגרת הדרכה שבועית.
- מבחן מומחיות – תקופות ההכשרה השונות נמצאות כעת מאחורי הפסיכולוג, וזה בדיוק הזמן לבחון את היכולות שצבר במשך 11 השנים שחלפו. במסגרת המבחן נבדקות היכולות הטיפוליות של הפסיכולוג, ואם הוא עובר אותו בשלום – הוא הופך להיות פסיכולוג קליני מומחה.