באילו תפקידים אפשר לעבוד לאחר תואר במשאבי אנוש?
באילו תפקידים אפשר לעבוד לאחר תואר במשאבי אנוש?
אין זה פשוט להרכיב את צוות העובדים האידיאלי. מנהלי משאבי האנוש צריכים להיות מסוגלים לאתר את המועמדים המתאימים, להתאים בינם לבין אופי העבודה ולשדך בין העובד הנכון לתפקיד הנכון. מלאכה עדינה זו מהווה אתגר משמעותי ומתגמל, ולכן תחום משאבי האנוש מושך אליו סטודנטים רבים מדי שנה. אך רגע לפני שנרשמים ללימודי משאבי אנוש, חשוב להכיר את אופי הלימודים וללמוד מהם התפקידים השונים הפתוחים בפני בוגרי המגמה. כל הפרטים – במדריך הבא.
אבחון במכונים
ניהול כוח האדם בארגון הוא חלק משמעותי מעבודתו של מנהל משאבי אנוש, אך במקרים רבים תפקיד מנהל משאבי אנוש מתחיל עוד הרבה לפני הגעתו של העובד לחברה. ארגונים רבים מודעים למורכבות של תהליך הגיוס, ועל כן נעזרים במכוני אבחון לשם איתור מועמדים מתאימים. בוגרים שהשלימו תואר ראשון במשאבי אנוש יוכלו להשתלב במכוני האבחון, ובמסגרת תפקידם ימלאו משימות מאתגרות רבות וביניהן:
-
בחינת יכולותיו החברתיות של המועמד: בתהליך האבחון בוחנים לא רק את השכלתו וניסיונו המקצועי של המועמד, אלא גם את תפקודו במסגרת קבוצתית.
-
ראיון אישי – שיחה עם המועמד תאפשר לבוחן להכיר אותו לעומק ולעיתים אף לאתר חוזקות וחולשות שלא אובחנו בשלבים קודמים.
-
התמודדות המועמד במצבי לחץ: מכוני אבחון מאפשרים לבדוק כיצד מתפקד העובד במצבי לחץ שונים, גם בתנאי מבחן שאינם אופטימליים.
-
ניתוח כישורים ויכולות: אחד האתגרים המשמעותיים ביותר הוא לאתר יכולות וכישורים נסתרים של המועמדים. לעיתים המועמד עצמו עשוי שלא להיות מודע ליכולותיו, והאבחון מהווה הזדמנות להאיר יתרונות אלו ולרתום אותם לתפקיד המתאים.
רכזי גיוס
שלב האבחון במכון נדמה כשלב התחלתי, אך עוד הרבה לפני זה, נעזרות חברות כוח אדם ברכזי הגיוס. מטרתם העיקרית של הרכזים היא לקבל לידם את קורות החיים של המועמדים, לבחון אותם באופן ביקורתי, וללקט את אלו שיש להם את הפוטנציאל הגבוה ביותר עבור משרה מסוימת. תפקיד רכזי כוח אדם הוא מורכב מאוד משום שבתהליך המיון הראשוני קל מאוד לפספס מועמדים מעולים ומנגד לעיתים קשה לזהות את המועמדים שבהכרח לא יתאימו למשרה. ההתאמה למשרה תלויה לא רק בנתונים ה"יבשים" של השכלה וניסיון, אלא היא נוגעת גם לתכונות אישיותיות כגון הסתגלות ולמידה מהירה, וכמובן מושפעת גם מהמוטיבציה של המועמד ומהציפיות שלו. לכן, תפקיד של רכז כוח אדם עשוי לכלול ראיונות טלפוניים או שיחות מקדימות שנועדו לעמוד על טיבו של המועמד להשלים את שלב הסינון הראשוני לפני המעבר לאבחון המקיף יותר.
פיתוח מערך הדרכה
תואר ראשון במשאבי אנוש נדרש גם עבור מי שמעוניין לעסוק בתחום של פיתוח מערך הדרכה בארגון. הדרכה זו עשויה להידרש למשל לצורך הכשרת העובדים לביצוע תפקידים חדשים, ולעיתים יהיה צורך לסייע לעובדים לאמץ טכנולוגיות חדשות או להשלים את הטמעתן בחברה. במקרים אחרים, מערכי ההדרכה אינם נדרשים לצורך הקניה של מיומנויות מקצועית, אלא לשם ייעול תהליכי העבודה בארגון. לדוגמה, מנהלים עשויים לשים לב כי התקשורת בארגון אינה מיטבית, ופוגעת בתפוקה של העובדים ואף בשביעות רצונם מן העבודה. במצב זה, הדרכה יכולה לתרום ללימוד דרכי תקשורת אפקטיבית וכך להגביר את יעילות העבודה בחברה. מנהל משאבי האנוש יכול לסייע בתהליך זה, ולבנות את מערך ההדרכה העונה על צורכי הארגון.
ניהול כוח האדם בחברה
גיוס והכשרה של כוח אדם עשוי להתבצע באמצעות שירותי מיקור חוץ, אך חברות רבות בוחרות להשלים תהליכים אלו באופן פנימי. במקרה זה, תפקיד מנהל משאבי אנוש יכול להיות מגוון ביותר ולכלול את כל קשת התפקידים בתחום זה:
-
גיוס כוח האדם: מנהל משאבי האנוש יידרש לאתר מועמדים מתאימים ולבדוק את מידת התאמתם לתפקידים השונים בחברה.
-
ניהול משא ומתן בשלב הקבלה לעבודה: בשלב הבא, כאשר מועמד נמצא מתאים למשרה מסוימת, מנהל משאבי האנוש יהיה אחראי על תהליך המשא ומתן, עד לחתימה על חוזה עבודה מוסכם.
-
הדרכה וסיוע בשילוב העובד בחברה: מנהל משאבי האנוש בחברה עשוי להיות אחראי גם להדרכת העובד, וללימוד הקודים הנהלים המקובלים בחברה. כך למחלקת משאבי האנוש יש תפקיד מרכזי בהצלחת שילובו של העובד בתפקידו החדש.
-
ליווי העובד בעת עזיבתו את החברה: בשוק העבודה הנוכחי, עובדים רבים מחליפים את מקום עבודתם מדי כמה שנים. מנהל משאבי אנוש יסייע להם גם בשלב הזה וידאג לסיום ההתקשרות עם העובד על הצד הטוב ביותר.
ייעוץ ארגוני
אחד היתרונות המרכזיים של תחום משאבי האנוש הוא האפשרויות שהוא מציע להתפתחות אישית ומקצועית. מנהלי משאבי אנוש שכבר צברו ניסיון של כמה שנים במקצוע, יכולים להמשיך ולהעמיק את הכשרתם באמצעות לימודי ייעוץ ארגוני. לימוד המקצוע יאפשר להם לעסוק בייעוץ ארגוני לחברות גדולות במטרה לשפר את זרימת העבודה של הארגון ולמקסם את הרווחים שלו. מלבד משאבי אנוש, מקצוע הייעוץ הארגוני מתבסס על תחומים משיקים אחרים כגון פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות מדעי הארגון וסוציולוגיה, והוא מספק הזדמנות לקריירה מגוונת בתחום מרתק ודינמי.
איפה לומדים?
לימודי תואר ראשון במשאבי אנוש נחשבים למבוקשים ביותר היום, ובדרך כלל הם נמשכים שלוש שנים. את המקצוע תוכלו ללמוד במגוון מוסדות אקדמיים בארץ, כאשר מלבד מרכז הארץ, קיימת גם מכללה בצפון המפגישה בין סטודנטים המגיעים אליה מכל רחבי הארץ.
כדי לדעת איזו מכללה מתאימה עבורכם, תוכלו להיעזר בנקודות הבאות:
-
תוכן אקדמי: לפני שנרשמים ללימודים, בחנו היטב את נושאי הלימוד ובמידת האפשר עיינו בסילבוס הקורסים. סקירה ראשונית זו תספק לכם הצצה לתחום משאבי האנוש ותאפשר לשם להשוות בין תוכניות הלימוד שבמוסדות השונים.
-
מרצים: נסו להבין מי הם המרצים המלמדים בחוג ומהו הניסיון האישי שהם מביאים עימם.
-
חיי חברה: ההווי החברתי הוא חלק משמעותי מן הלימודים. חבריכם ללימודים יעברו ביחד אתכם את אותו המסלול וכך הלימודים יהיו פורים יותר וכמובן – מהנים. נסו למצוא מכללה המעודדת חיי חברה מסוג זה.
-
ליווי אישי: כאשר אתם בוחרים מוסד לימוד, שימו לב ליחס ולשירות שניתן לכם מצד הצוות האדמיניסטרטיבי. ליווי אישי, המבוסס על רצון אמיתי לעזור יסייע לכם לסיים את התואר הראשון בהצלחה.
לסיכום, מקצוע משאבי האנוש הוא תחום מרתק המאפשר אופקי קריירה מגוונים. לימודים במוסד אקדמי מוכר יפתחו בפניכם את הדלת לעולם זה ויעניקו לכם נתוני פתיחה מעולים. ואם התאהבתם במקצוע תמיד תוכלו להמשיך לתואר שני. בהצלחה!