האצה לצמיחת עסקים קטנים בעקבות משבר הקורונה | המכללה האקדמית תל חי

האצה לצמיחת עסקים קטנים בעקבות משבר הקורונה

האצה לצמיחת עסקים קטנים בעקבות משבר הקורונה

רביעי, 20 מאי, 2020
האצה לצמיחת עסקים קטנים בעקבות משבר הקורונה

פרופ' אלי גימון, מומחה ליזמות, החוג לכלכלה וניהול המכללה האקדמית תל-חי

בעקבות הסגר והקפאת הפעילות הכלכלית, במהלך מגפת הקורונה, עסקים רבים נקלעו לקשיים כלכליים ולעיתים גם לקשיים אסטרטגיים שמשפיעים על עצם המשך הפעלת העסק. ההשלכות חמורות יותר בקרב העסקים הקטנים, להם לרוב, אין גב כלכלי, אין חסכונות והם יותר רגישים וחשופים להשפעות הסביבה הענפית והסביבה הכללית.

לעסקים הקטנים אפשר לתת מספר טיפים ליציאה מהמשבר:

  • ניתוח מחודש של הענף – לבחון האם כדאי להישאר בענף, ללא שינוי, במידה וחלו שינויים  בצרכי השוק? צ׳רצ׳יל אמר: ״לעולם אל תבזבז משבר טוב״.

פעמים רבות המשבר מחדד את ההבנה של מה חשוב באמת לנו ולסביבה ומאפשר קבלת פרופורציות על החיים בכלל. המסקנה מהניתוח עלולה (או עשויה) להגיע אפילו להחלטה על סגירת העסק. דוגמה פשוטה לתגובה לשינוי: אולם אירועים שמתוכנן לקהל של 300 איש צריך לנתח את הביקוש הצפוי לאירועים בהיקף רחב. יכול להיות שניתן להתאים את העסק לאירועים קטנים ולתפעל אותם באופן שונה כך שיפיקו רווח.

 

  • חדשנות – הצעת שירות או תהליך שלא היו קיימים קודם בענף בו פועל העסק, אם מהסיבה שלא היה בהם צורך לפני כן ואולי מכיוון שפשוט לא חשבו על כך קודם. החדשנות יכולה להגיע מבעל העסק או מאחד העובדים, אותם יש לעודד להציע רעיונות חדשים ויצירתיים  וכמובן להקצות משאבים לצורך זה.

 

  • המאפיינים החדשים של העובדים: יש לנתח מחדש את צרכי העובדים. אפשר להניח שבעקבות משבר הקורונה עובדים יחפשו יותר תחושת השתייכות ורווחה בארגון, יעבדו ביותר ממקום אחד כדי לשפר את הביטחון התעסוקתי, יפתחו יותר מיומנויות טכנולוגיות, ויתאימו עצמם גם לעבודה מהבית. ההתאמה לצרכי העובדים תשפר את תרומתם לעסק, שלא בהכרח באמצעות שכר העבודה שהוא מרכיב הוצאות שעלול להכביד על כדאיות המשך הפעלת העסק.  

 

  • שיתופי פעולה - יש לבחון שיתופי פעולה אפשריים עם ספקים, עם לקוחות ואפילו עם מתחרים. כמובן ששיתופי פעולה עלולים להקטין את החלק של העסק בהכנסות וברווחים אבל הסך הכללי (כל "העוגה") צפוי להיות גדול יותר.  

 

כווני פעולה אלו עשויים להועיל לעסקים קטנים (וגם לעסקים גדולים) לצורך יציאה מוצלחת מהמשבר. כמובן שנדרש מאמץ והשקעת משאבי זמן ולעיתים גם כסף כדי לעסוק בהם וליישם אותם. יש לזכור שהשימוש בכלים של אסטרטגיה-עסקית לעולם אינו נפסק והוא נדרש להמשך הצלחת העסק.