מטבח מזון לימודי
רק בתל חי תמצאו מטבח מקצועי המכיל את כל הציוד הדרוש להכנת מזון בו הסטודנטים משתתפים בקורסי מעבדות שונות בהבנה של תהליכי בישול מזון, פיתוח מוצרים, מחקרים בתחום חישה ועוד. יש לנו במכללה שני מטבחים כאלה שאחד משמש יותר במעבדות כמו עקרונות מזון ותזונה והשני משמש בסדנא לפיתוח מוצר. המטבח מכיל מעבר לציוד הבישול הכללי, גם ציוד ייחודי כמו מייבש בהקפאה, תנור בוואקום, מכונת גלידה, אריזה בוואקום, עמדת טמפור שוקולד, מכונת בקבוק יינות ו- presser של ענבים.
מעבדת חישת מזון
המעבדה כוללת ארבעה תאי טעימה בהם מתבצעים מבחני טעימה בשביל פעילות אקדמית (קורס בחישת מזון) או בפעילות מחקרית. התאים מחוברים למטבח המזון שם הדוגמאות מוכנות, והטועמים מדרגים את התוצאות בעזרת טאבלטים ישר למאגר הנתונים. המעבדה כוללת מכשור אנליטי מתקדם בתחום חישת מזון כמו: לשון אלקטרונית, מד מרקם, GC-MS, אף אלקטרוני ומד צמיגות וגם רובוט פה שיכול ללעוס דוגמאות מזון בצורה קבועה ולנתח את הקשר בין פרופיל מרקם לפרופיל ריח משתנה בין דוגמאות מזון.
לשון אלקטרונית
מכשיר ייחודי בכל המזרח התיכון הנמצא בתל חי. המכשיר מאפשר אפיון אנליטי של טעמי המזון ונותן מדד מדויק השוואתי בין דוגמאות מזון לפי עוצמות טעם. ניתן בעזרת המכשיר למשל לפתח מוצרי מזון עם פרופיל טעם רצוי, מיסוך טעמים מרירים, השוואה בין דוגמאות שעברו שינוי בייצור, חומר גלם, בקרת איכות.
סדנא לפיתוח מוצרי מזון
קורס הדגל של החוג למדעי המזון, בשנה השלישית הסטודנטים מתחלקים לקבוצות של 3-4 סטודנטים ובהם הם נדרשים להציע רעיון למוצר חדשני שלא קיים בשוק ובעזרת הכלים שיש להם במטבח המזון, מעבדת החלב, מעבדת החישה והמחקר של תל-חי הם מפתחים את המוצר במשך שנה שלמה. הפיתוח מלווה צמוד על ידי מנחים מהחוג בתחומי עשייה שונים
מעבדת החלב הלימודית
לראשונה בישראל, יש מעבדה העוסקת במחקר החלב מקבלת החלב הגולמי, פסטורו, הימגון, הפרדת שומן ועד עשיית גבינות, גלידות ואבקות חלב. הכל נעשה בציוד מתקדם בנפח מעבדתי קטן. במעבדה משתמשים הסטודנטים בקורס מדעי החלב לייצור גבינות צפתיות, וגם במחקרים בתחום החלב. המעבדה משמשת גם כסוג של פיילוט חצי תעשייתי לפיתוח מוצרי מזון חדשים מעולם החלב וגם מתחומי מזון אחרים.
כנס חדשנות בתחום המזון – מתחילים בתל חי
מדי סוף שנה החוג למדעי המזון מארגן כנס ארצי בתל-חי בתחום המזון בהשתתפות נציגים מחברות מזון שונות (תנובה, שטראוס, יוניליבר ועוד רבים טובים אחרים) נציגי אקדמיה בכירים וסטודנטים. פיתוחי המוצרים של הסטודנטים משנה ג' מוצגים בכנס ובסיומו נערכת תחרות בין הקבוצות על המוצר המנצח.
מוזמנים לצפות בכנסים שנערכו-
https://www.youtube.com/watch?v=q_4Gy-90uO0&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=K6zqSHfI2lA&t=193s
https://www.youtube.com/watch?v=AL8T-GXwBJs&t=36s
מעבדת יין לימודי
כבר כמה שנים החוג למדעי המזון מארגן פעילות אקדמית בתחום היין דרך לימודי חוץ. במעבדה המשתתפים מכינים יין מענבים שהם עצמם קטפו מהכרמים באזור ולומדים על כל תהליך הכנת היין. בקרוב המעבדה תשמש למחקר מקיף בנושא היין ואיכותו. בנוסף מתקיימת פעילות של מעבדת שירות אנליטית ליקבים שונים באזור.
תחומי מחקר
בחוג למדעי המזון מתקיימים מחקרים חדשניים ממגוון רחב של תחומים:
- תחום חישת מזון (ד"ר אופיר בנימין) – מחקרים בנושא ארומות של מוצרי מזון והשפעת תנאי אחסון, תהליך ייצור. קביעת פרופיל טעם בעזרת הלשון האלקטרונית, ביצוע של מבחני טעימה בשימוש בצוות טועמים שעבר הכשרה במכללה.
- מחקרים בפטריות (פרופ' סגולה מוצפי) – גידול פטריות מאכל נדירות, יצור חומרי טבע בעלי ערך בריאותי מפטריות, תהליכי ביוטרנספורמציה ע"י פטריות, וחיפוש חומרים טבעיים מעכבי פטריות.
- מיקרוביולוגיה של מזון ומים (פרופ' סגולה מוצפי, ד"ר מאיר שליסל) - בדיקת איכות מיקרוביאלית של מים ומוצרי מזון.
- מחקר ביין (ד"ר מאיר שליסל) - מחקרים לבקרת איכות היין - בכל מסלול יצור היין מהכרם ועד הבקבוק: החל מהשפעות תנאי הגידול של הגפן וטיפול בענבים ועד לאחר פתיחת בקבוק היין.
-
כימיה של מזון וחומרים פונקציונליים (ד"ר לואי בשיר) - מחקרים בתחום ניצול מקורות צמחיים כגון צמחי בר, שאריות חקלאיות ותוצרי לוואי תעשייתיים להפקת חומרים פונקציונאליים ובחינת דרכי היישום שלהם במזון.
- ביוכימיה של מזון וחומרי טבע (ד"ר עדי יונס) – מחקרים העוסקים במרכיבים בריאותיים מעולם החי והצומח, במטבוליזם שלהם ובהשפעתם על תהליכי עיכול וספיגת מזון.
- חרקים למאכל ולהזנת בע"ח (ד"ר עדי יונס, ד"ר אופיר בנימין) – מחקר פורץ דרך שהחל את דרכו בשנה האחרונה, עוסק במקור חלופי של חלבון מחרקים במקום חלבון מן החי או הצומח הידוע בהשפעתו השלילית על הסביבה והמחיר הכלכלי הגדול שלו.
- מחקר בחלב (ד"ר אופיר בנימין) – בעזרת מעבדת החלב במכללה, מחקרים שעוסקם במוצרי חלב כמו הפחתת מלח מגבינות צפתיות בעזרת תחליפי מלח ומייצבים, קבלת חלב גולמי ושימוש בלשון האלקטרוני כמדד חדיש לבדיקת איכות.
-
חלבונים אלטרנטיביים (ד"ר אופיר בנימין) – אפיון של מקורות חלבון חדישים ובר קיימא למוצרי מזון וניתוח היכולות הפונקציונליות שלהם במוצרים.
תשתית מחקר
מעבדת מחקר חדשה לפקולטה למדעים בתל-חי. המעבדה בגודל של 200 מ"ר כוללת מכשור אנליטי מתקדם כמו: אף אלקטרוני , לשון אלקטרונית, GC-MS ,HPLC ,GC-FID , LCMS,מד מרקם, מד צמיגות, מיקרוסקופ אלקטרוני SEM, FTIR.
במעבדה עובדים: סטודנטים לפרויקט גמר בין השנה השנייה לשלישית, מאסטרנטים בתואר שני בביוטכנולוגיה או תזונה עם אפשרות לתיזה במדעי המזון.
החוג למדעי המזון נמצא בחזית החזון של המכללה והגליל לקידום תחום המזון הבריאותי במחקר וחדשנות ובשנים האחרונות יש יוזמה של מועצות מקומיות, המכללה וגופים בממשלה לקדם הקמה של מכון לאומי לחקר המזון והתזונה שיוקם בסמיכות למכללה.
המכון ישרת את האקדמיה במחקר ברמה גבוהה ואת התעשיה במתן שירות ופיתוח מוצרים חדשים. המכון הלאומי יקום בקמפוס המכללה בצמוד לפעילות האקדמית של הסטודנטים בחוג..
פרסומים אחרונים
הקישורים הבאים מציגים קבצי PDF סרוקים. במידה ונדרשת נגישות תוכל לפנות לרכז הנגישות במכללת תל-חי:
אלמוג לוי
טלפון: 04-8181438
דואר אלקטרוני: [email protected]