מדעי המזון – פודטק – המכללה האקדמית תל חי

מדעי המזון | פודטק

B.Sc במדעי המזון
  • מדעי המזון | פודטק

רוצים עוד מידע?

השדות המסומנים ב * הינם שדות חובה

מדעי המזון | פודטק

מדעי המזון הנו מסלול טבעי למי שמעוניין להיות קרוב לצלחת, להיות גורם משמעותי ביותר בתעשיית המזון  ושותף לכל תהליך הייצור של מזון ומשקאות. המסלול משלב תכנון מוצרים חדשים ואיתור חומרי הגלם ועד לשלב העיצוב, האריזה וההובלה למדף. מסלול הלימודים האינטגרטיבי מאפשר לך להשתלב בהצלחה במגוון רחב של תפקידים בתעשיית המזון ובתעשיות משיקות: במפעלי מזון, במוסדות מחקר ופיתוח, במעבדות בתחומי מדעי החיים, במכוני תקינה ובקרת איכות, במוסדות הקשורים לפיקוח על תעשיית המזון ושרותי המזון, וכן בחברות תכנון.

למה ללמוד מדעי המזון | פודטק בתל-חי?

  • בלי שומן: רק אצלנו ניתן ללמוד נטו מדעי המזון במסלול חד חוגי.
  • לחם וחמאה: הלימודים כוללים תרגול במעבדות מתקדמות ביותר המצוידות במיטב הטכנולוגיה.
  • זה אמיתי: הלימודים במכללה האקדמית תל-חי כוללים סדנה מעשית לפיתוח מוצר מזון חדש שיוצג בפני נציגים מהתעשייה.
  • ללמוד מהטובים ביותר: בכיתה ובמעבדות מחכים לך מרצים בעלי ניסיון עשיר וממובילי התעשייה בישראל.
  • ביזנס אנד פלז’ר: בזמן הלימודים אפשר לעבוד בחברת מזון כגון שטראוס, עלית, תנובה וטרה, לצבור ניסיון.
  • ולקינוח: השתלבות בתעשייה בתום הלימודים בתפקיד שנהנה מביקוש רב.

אפשרות למלגת עידוד בסך 5,000 ש"ח לשנה א' בלבד לבעלי פסיכומטרי 600 ומעלה*.
* בכפוף לתנאים, מס' המלגות מוגבל כל הקודם זוכה!

איך זה עובד ?

הלימודים האקדמיים אורכים שלוש שנים עם אפשרות לפריסה של עד 4 שנים, ונדרשות 132 נקודות זכות אקדמאיות.
שנה א’קורסי חובה במקצועות הבסיס כגון: ביולוגיה, כימיה, מתמטיקה ופיזיקה. 
שנה ב’קורסים מתקדמים במקצועות הביוכימיה, הגנטיקה, והמיקרוביולוגיה. 
שנה ג' - לימודים מעשיים ומעמיקים במדעי המזון: תזונה, אנליזה של המזון, כימיה וביוכימיה של המזון ועוד.

לצפיה בתנאי הקבלה

מידע נוסף

תחום המזון מתפתח מאוד בשנים האחרונות דרך מגמות של פיתוח מוצרים חדשים, מוצרי מזון בריאותיים, טכנולוגיות מזון מתקדמות ועוד. מצד אחד דרישות הצרכנים למזון איכותי ובריא גוברות ומצד שני התעשייה מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים הנובעים מגידול באוכלוסייה, שינויי אקלים, חומרי גלם מתחלפים וסוגיות סביבתיות. אתגרים אלו הובילו להקמתם של מרכזי מחקר הקשורים להשגת פתרונות טכנולוגיות וחדשנות במזון )תחום הפודטק) במדינות מערביות רבות בעולם. המרכזים משרתים את התעשיות המקומיות והבינלאומיות במגוון שירותים, והוכיחו את יכולתם לקדם חברות פודטק חדשות ולשדרג כלכלית חברות קיימות. המכללה האקדמית תל-חי התאימה את עצמה לטרנד העולמי בתחום המזון/הפודטק כאשר הקימה את החוג למדעי המזון לפני מספר שנים.  מטרת החוג למדעי המזון היא להעניק כלים מתאימים ולהכשיר סטודנטים בתחום טכנולוגיה של מזון, ברמה מדעית גבוהה, שישתלבו בתעשייה הענפה בתחום המזון, בחברות פודטק ובמחקר. טכנולוג מזון בעל מקצוע אקדמי עוסק בתכנון ובאחריות ייצור של מוצרים מחומר גלם ועד לצריכת המוצר הסופי. התשומות בייצור המזון כוללות הערכת טיב התוצרת החקלאית וחומרי הגלם, איתור חומרי הגלם, תהליכי יצור, אבטחת האיכות, הערכת התזונה, היגיינה וסניטציה, אחסון, עיצוב, שימור ואריזה. הטכנולוג הבכיר נוטל חלק חשוב ומכריע בצוות הניהול והאסטרטגיה של המפעל. על טכנולוג מזון אחריות ציבורית מירבית לאבטחת איכות והערך התזונתי של המזון, וכן הבטיחות בשימוש בו. בטיחות מזון הן בתחום המיקרוביולוגיה והן בתחום הטוקסיקולוגיה, דורש מהבוגר יושרה ואחראיות כערך עליון. במפעלים גדולים ובמוסדות מחקר טכנולוג מבצע ו/או מנהל פרויקטים של מחקר ופיתוח נדרש להמציא מוצרים חדשים לשפר ולשכלל מוצרים קיימים ותהליכי ייצור.

רוב הבוגרים מחוג מדעי המזון משתלבים בתעשיות פודטק מיד לאחר הלימודים.

תחומי התמחות שבוגר החוג מדעי המזון יכול לעסוק:

  • פיתוח מוצר
  • אבטחת איכות
  • טכנולוג קו ייצור
  • אריזה
  • שיווק ופרסום
  • יזמות עסקית
  •  חוקר בתארים מתקדמים במדעי המזון/ביוטכנולוגיה

 המערך הלימודי להכשרת טכנולוגים של מזון.

במהלך התואר מדעי המזון הסטודנט באקדמית תל-חי לומד מספר רב של קורסים (סך נקודות 132) החל מבסיס רחב במתמטיקה, פיזיקה, ביולוגיה וכימיה, בשנה הראשונה ועד למקצועות ממוקדים יותר בתחום המזון כמו עקרונות טכנולוגיה של מזון, אנליזה של מזון, חישה וקורסים מענפי מזון שונים כמו חלב, משקאות אלכוהוליים, אפייה ובשר. הסטודנט בחוג למדעי המזון באקדמית תל-חי נחשף למספר רב של מעבדות יישומיות ומשתתף במספר רב של סיורים בתעשייה (אסם, תנובה, שטראוס, מחלבות רמת הגולן ועוד) הנותנות לו כלים אמתיים לחיים שאחרי הלימודים. הקשר אל התעשייה הינו ייחודי לחוג מדעי המזון ומתבטא בהרצאות אורח של מומחים מהתעשייה, ליווי של פרויקטי מחקר ואף פיתוח מוצרים משותף עם תעשיית הפודטק. אחד הקורסים הבולטים בחוג למדעי המזון הינו סדנא לפיתוח מוצר. בקורס מתאפשר לסטודנט לבטא את כל מה שלמד לאורך התואר על מנת לפתח מוצר חדש שאינו קיים על המדף בארץ. בסיום הקורס הסטודנטים מציגים את המוצרים בכנס שנתי הנקרא חדשנות במזון (בפודטק) - מתחילים בתל-חי. לכנס מגיעים אנשי תעשייה ואקדמיה רבים שפוגשים את הסטודנטים. הלימודים בחוג למזון משתלבים יפה עם לימודי תזונה במכללה כך שיש אפשרות לשלב את שני התארים ב-4 שנות לימוד וככה לקבל ידע משני העולמות. חשוב להדגיש שההבדל בין החוג למדעי המזון לחוג למדעי התזונה הוא בכך שבמדעי המזון מתעסקים ביצירת מזון חדש ובריא אשר ייוצר בתעשייה ואילו בחוג מדעי התזונה הסטודנטים לומדים על ההשלכות הבריאותיות באכילת המזון והתאמה של דיאטות טיפוליות בהתאם לאופי המטופלים השונים.

לסטודנט בחוג למדעי המזון יש אפשרות לעשות פרויקט גמר מחקרי בין השנה השנייה לשלישית. בפרויקט הסטודנט מצטרף למחקר קיים של חוקר בחוג בתחומים שונים כגון: מוצרי חלב, יין, פטריות, חרקים למאכל, אחסון פירות וחישת מזון. המחקר מבוצע במעבדת מחקר חדשה באקדמית תל-חי, במעבדות חיצוניות במיגל ובמעבדת הקירור. חשוב לציין שמרבית סגל המרצים בחוג מדעי המזון, הם חוקרים פעילים במיגל או במכללה האקדמית תל-חי ומהווים גם כמנחים לסטודנטים בפרויקט מחקר.

היתרונות של לימודי מדעי המזון במכללה האקדמית תל-חי:

  • החוג מתרכז בלימודי מדעי המזון בעיקר ושם דגש על החידושים הטכנולוגיים בתחומי הפודטק.
  • יחס אישי של מרצה לסטודנט. אווירה משפחתית בחוג
  • החוג עשיר בתשתיות מחקר – ציוד אנליטי מתקדם כגון הלשון האלקטרונית, HPLC, LCMS, GCMS.
  • פיילוט ייחודי בחלב ומשקאות – הסטודנטים משתמשים בציוד בקורסי טכנולוגיה ופיתוח מוצרים. ציוד כגון מפסטרת UHT, מהמגן בלחץ גבוה, מפרדה ועוד.
  • שילוב של מרצים מובילים מהאקדמיה ותעשיית פודטק.
  • סיורים רבים בתעשיית הפודטק
  • מספר רב של מעבדות שימושיות לתעסוקה בהמשך בתעשייה - אנליזה של מזון, מיקרובילוגיה, פיתוח מוצר, כימיה של מזון
  • קורסים ייעודים בתחום המזון והפודטק - חלב, משקאות אלכוהוליים, אפייה, בשר.
  • מציאת עבודה במהירות בתעשיית המזון בכל רחבי הארץ, תפקידים מגוונים בחברות פודטק ומשכורות נאות.
  • אפשרות המשך לתואר שני בביוטכנולוגיה עם תזה בתחום מדעי בפודטק במכללה.
  • השתלבות בפרויקטים עם התעשייה במהלך הלימודים
  • אפשרות לעבודה בסטאז' בחברות המזון ופודטק בארץ במהלך התואר – קבלת נקודות אקדמיות ומשכורת

החוג למדעי המזון מתפתח רבות בשנים האחרונות תוך חזון שתחום הפודטק יהיה אחד התחומים החמים שיתפתחו באזור הצפון. השאיפה שבאזור יקום מכון לאומי לחדשנות בפודטק ומחקר במזון ותזונה. המכון ישרת הן את האקדמיה והן את התעשייה בשיא הקדמה הטכנולוגית והמחקרית שקיימים בתחום. מכון כזה יאפשר לבוגרי החוג למצוא אופק תעסוקתי איכותי וביצירת אפשרויות להקמת עסק משל עצמם. בשנים האחרונות, החוג למדעי המזון מנסה ליצור שיתופי פעולה עם חוגים מקבילים באוניברסיטאות בעולם. דוגמה לכך היא שיתוף פעולה אפשרי עם אוניברסיטת אארהוס שבדנמרק, בה החוג למדעי המזון פעיל מאוד בהתפתחות הפודטק המרהיב בדנמרק ומקיים שיתופי פעולה הדוקים עם תעשיית הפודטק. החוקרים בחוג מדעי המזון מאוניברסיטת אארהוס הצהירו שהם מעוניינים להיות חלק פעיל במכון מחקר בתחום הפודטק שעתיד לקום.

המטרה היא ליצור אקוסיסטם באזור, מסביב למכללה האקדמית תל-חי וקריית שמונה שתעודד פתיחת תעשיות בתחום שיהוו בסיס כלכלי רחב לקידום תעשיית המזון והפודטק ולהגדלת מקומות עבודה.

בין המוקדים השונים של האקוסיסטם יהיו:

  • מאיץ עסקי (אקסלרטור) XLR8  : הוא יזמות טכנולוגי ראשון מסוגו בקרית שמונה. מספר גדול מן המיזמים הפועלים כיום באקסלרטור צמח מתוך הפעילות המחקרית והמעשית בחוג מדעי המזון במכללה האקדמית תל-חי. האקסלרטור מציע למיזמים טכנולוגיים בשלבים מוקדמים מעטפת מקצועית תומכת, ליווי והכוונה בהקמת המיזם וקידומו אל עבר שוק המטרה, תוך סיוע באיתור לקוחות, שיתופי פעולה וגיוס משקיעים.
  • חממה הפודטק  start Fresh  : החממה תתמקד בקידום טכנולוגיות המזון (פודטק) לכל אורך שרשרת הערך של מזון ומשקאות. השותפים המובילים במאגד: תנובה, קונצרן המזון הגדול בישראל, חברת המשקאות טמפו, קרן  האמריקאית, הקרן המובילה בעולם Finistere ,OurCrowd בתחום האגריטק והפודטק ,וחברת המשקיעה הפעילה ביותר בישראל בהון סיכון
  • מתחם המיקרו תעשייה (בהקמה): מתחם שישמש להשכרה למפעלי מזון בענף הפודטק ומתן מעטפת שירותים רחבה למפעלים שיאכלסו אותו.