לימודי משאבי אנוש | המכללה האקדמית תל חי

לימודי משאבי אנוש

לימודי משאבי אנוש

שני, 6 יולי, 2020

תואר ראשון במשאבי אנוש הוא הצעד הראשון לקראת עולם שלם ומרתק של עבודה עם אנשים בשביל אנשים. מה לומדים במהלך התואר? איפה אפשר ללמוד? מה המשמעות של משאבי אנוש וכיצד זה בא לידי ביטוי במהלך הקריירה? היכן תוכלו לעבוד לאחר התואר?

מאוניברסיטה בדרום ועד מכללה בצפון, יש הרבה מסלולי לימוד והרבה אפשרויות אך מה הכי נכון בשבילכם?

כל אלה ועוד – בכתבה הבאה.

מהו ניהול משאבי אנוש?

התחום של משאבי אנוש עבר שינויים וגלגולים לאורך העשורים האחרונים, ואם בעבר היה נהוג להתייחס לתחום כאל גיוס כוח עבודה בלבד – היום התפיסה שונה לחלוטין (וטוב שכך). היום כבר ברור מעל לכל ספק כי הבסיס להצלחה של כל עסק וכל מקום עבודה הוא האנשים שעובדים בו. עובדים טובים, מקצועיים, מוכשרים ומרוצים הם המפתח להצלחה, הם המנוע שדוחף את העסק קדימה ומאפשר צמיחה, התקדמות ופתרון בעיות.

תואר ראשון במשאבי אנוש שם את הדגש על ההון האנושי, ועל כך שהעובדים הם המשאב הכי גדול והכי חיוני של כל עסק.

התחום כולל את תהליכי המיון והגיוס של עובדים חדשים, קליטה מסודרת שלהם, מציאת האדם הנכון לתפקיד הנכון, הכשרת עובדים ודאגה לתנאים ולשביעות הרצון של העובדים.

מהם מסלולי הלימודים?

תחת המטריה של תואר ראשון במשאבי אנוש אפשר למצוא כמה מסלולים מעט שונים האחד מהשני, כאשר לכל מסלול יש את היתרונות והחסרונות שלו, ולכן כדאי לבחור את המסלול בהתאם לתחומי העניין שלכם.

מסלולים של שירותי אנוש ומשאבי אנוש מתמקדים בבסיס – בהיבטים הפסיכולוגיים והסוציולוגיים של עבודה עם אנשים, וגם בהיבטים הכלכליים והמשפטיים. מכאן אפשר לצמוח הלאה להתמחויות שונות כמו חשבות שכר או ניהול משאבי אנוש.

מסלולים אחרים שמים דגש על ההיבטים הניהוליים, ולכן פעמים רבות אפשר למצוא מסלול משולב של מנהל עסקים לצד ניהול משאבי אנוש. ההסתכלות במסלולים האלה שמה את הדגש יותר על ההיבטים הכלכליים והתעסוקתיים, ופחות על האלמנט האנושי ועל רווחת העובדים.

בחלק מהמסלולים אפשר לשלב את הלימודים עם לימודי סוציולוגיה ומדעי ההתנהגות, על מנת לקבל כלים מעמיקים יותר בכיוון הסוציולוגי.

 

איפה לומדים וכמה זמן?

יש היום הרבה מאוד מוסדות אשר מציעים מסלולים של משאבי אנוש, כאשר האפשרות הפופולרית ביותר היא כמובן תואר ראשון. הלימודים לתואר הראשון נמשכים שלוש שנים, כאשר ישנה אפשרות להמשיך ללימודי תואר שני אשר נמשכים שנתיים. יש גם אפשרות ללמוד את התחום במסגרת של לימודי תעודה בלבד, לימודים הנמשכים כשנה.

היום כמעט כל המוסדות האקדמיים מציעים מסלולים הקשורים למשאבי אנוש, כאשר יש הבדלים גדולים בתוכן ובאופי הלימודים. אופי הלימודים במוסד גדול ובמסלול של כמה מאות סטודנטים שונה לחלוטין בהשוואה למסגרת לימודים אינטימית יותר של מכללה בצפון, אשר מאפשרת יחס אישי ומענה פרטני לשאלות ולהתלבטויות.

אומנם בכל המסלולים יש כמה נושאי ליבה אשר נלמדים במסגרת התואר, אך לכל מסלול ובכל מוסד יש את הדגשים הייחודיים שלו – ולכן אנחנו ממליצים לבדוק את הסילבוס ולהבין לעומק מה מציע לכם כל מסלול, ואילו נושאים הכי מדברים אליכם.

מהם תנאי הקבלה וכמה משלמים?

הלימודים במסגרת המוסדות האקדמיים השונים דורשים תנאי קבלה סטנדרטיים של ציוני בגרות ופסיכומטרי, כאשר תנאי הקבלה הספציפיים קצת משתנים בין מוסד למוסד. חשוב לדעת שברוב המוסדות ישנה וועדת חריגים, כך שגם אם אתם לא עונים במדויק על הדרישות אלא נמצאים ממש קרוב לסף – כדאי לבדוק את האפשרות של קבלה דרך וועדת החריגים, אשר מסתמכת על התכונות והאופי שלכם, ובוחנת באופן פרטני יותר את ההתאמה שלכם למסלול הספציפי.

כמו בכל מסגרת אקדמית גם כאן נדרשת רמה מסוימת של אנגלית, כאשר ניתן להשלים קורסים במהלך התואר כדי לעמוד בדרישות.

במידה ותבחרו באחד מהמוסדות האקדמיים, שכר הלימוד יהיה שכר לימוד אוניברסיטאי, כלומר כ-11,000 ₪ לשנה. יש היום כמה מכללות אשר מציעות את המסלול באותם התנאים, כולל מכללה בצפון ובדרום.

מהן אפשרויות התעסוקה בתחום?

תואר ראשון במשאבי אנוש פותח בפניכם דלת למגוון רחב של מקצועות ותפקידים, אשר דורשים את ההתמחות וההבנה בהתנהגות האנושית.

גיוס והשמת עובדים – אחד מהתפקידים החשובים בכל ארגון הוא היכולת לאתר עובדים פוטנציאליים, לבחון את כישוריהם ולבחון האם הם מתאימים לדינמיקה של הצוות ושל מקום העבודה. התפקיד דורש הבנה של העולמות המקצועיים של מקום העבודה מצד אחד, ומן הצד השני – הבנה של אופי האדם, היכולת לקרוא אנשים ולזהות תכונות מפתח. בתחום הגיוס אפשר לעבוד בצורה פנים ארגונית, או להיות חלק מארגונים נפרדים אשר מתמחים בגיוס והשמה.

אבחון – עולם האבחון הוא עולם רחב אשר משרת כמה מטרות. ארגונים שונים פונים לעולם הזה כדי לקבל מענה לצורך שלהם לגייס עובדים מתאימים בעלי כישורים ותכונות מאוד ספציפיים. פעמים רבות בעזרת תהליך האבחון והמיון אפשר לבחון לא רק את הכישורים של העובד "על הנייר", אלא גם ללמוד על צורת המחשבה שלו, האם הוא אדם שאוהב ויכול לעבוד בצוות ולשתף פעולה וכו'.

מן הצד השני, אנשים פרטיים בתחילת דרכם המקצועית פונים לא פעם למכוני אבחון, על מנת להבין מהן התכונות החזקות שלהם, מהי נטיית הלב ואילו מקצועות יענו על הרצונות והיכולות שלהם. זוהי אפשרות נהדרת לסייע לאנשים להכיר את עצמם טוב יותר, ולמצוא את מסלול הקריירה שמתאים להם.

פיתוח הדרכה – קליטה של עובד היא רק השלב הראשון בתהליך, וכדי שהעובד ישתלב בצורה טובה ופרודוקטיבית הוא חייב לקבל הדרכה מתאימה. פיתוח של תהליכי הדרכה והכשרה הוא חלק חשוב מאוד בעולם של משאבי האנוש, והוא מאפשר להכשיר עובדים בצורה מיטבית על מנת שיוכלו להפיק את המקסימום ולממש את הפוטנציאל שלהם.