פולחן דתי בעידן הקורונה

חגי האביב בסין ובישראל: מסגר ובידוד לפיקוח דיגיטלי על חגיגות המוניות
מאת: עודד אבט,
באביב הנוכחי מיליוני ישראלים חגגו את ליל הסדר בגפם ומשפחות מוסלמיות נערכות לבלות את חודש הרמדאן בבידוד. הפיקוח הממשלתי שנחוץ ליישום התקנות כרוך בחדירה חסרת תקדים של הממשל לרשות הפרט. שלשום, 22.4 הופסק האיכון הדיגיטלי של מבודדי הקורונה בידי השב"כ. מן הסתם, עוד יתנהלו סביב נושא זה וויכוחים רבים אבל כבר עתה ניכר שהשיח הציבורי הנוגע למידת הלגיטימיות של מעקבים מעין אלה משתנה במהירות ומעלה שאלות נוקבות בנוגע לסוגיות בהן הורגלנו לדון רק בהקשרים של משטרים טוטליטריים. אבל בפסח האחרון, בעודנו מצייתים להוראות הסגר בחג, דווקא מסין, בה נהוג פיקוח מחמיר כדבר שבשגרה, הגיעו דיווחים על התקהלות המונים בחג הצ'ינג מינג Qingming (חג ניקוי הקברים).
בחג הצ'ינג מינג נערכים טקסים רבי משתתפים באתרי קבורה משפחתיים תוך הגשת מנחות לרוחות המתים, ניקוי המצבות, עריכת סעודות משותפות ובילוי בחיק הטבע. השנה החגיגות החלו זמן קצר אחרי ההקלות המשמעותיות בסגר בסין. לרגל המאורע, הרשויות במחוז אנחוי (Anhui) הורו לאפשר לתושבים כניסה בחינם לפארקים הלאומיים, כולל האתר המפורסם חואנג שאן ('ההר הצהוב'). בעקבות זאת נהרו למקום עשרות אלפי מבקרים נלהבים שיצרו פקקים אנושיים אדירים בשבילי האתר. על פי הדיווחים היתה זאת הצפיפות הבלתי אפשרית שאילצה את הרשויות לסגור את האתר למבקרים נוספים ולאו דווקא החשש מהדבקה המונית. בתקשורת הזרה וגם בכמה כלי תקשורת מקומיים השתוממו למראה התמונות מחואנג שאן. כיצד ייתכן שדווקא כשעיני כל העולם נשואות להצלחה הסינית בבלימת המגפה הרשויות מאפשרות הפרה כל כך בוטה ולא אחראית של תקנות הריחוק החברתי?
https://www.youtube.com/watch?v=9Xlycepp3Xc
מן הדיווחים עולה שהרשויות המקומיות יכלו להתיר קיומו של אירוע בהיקף כזה בין היתר בזכות אמצעי המעקב הדיגיטלי שבעידן הקורונה הפך, יותר מאי פעם, לחלק בלתי נפרד משגרת יומם של אזרחי המדינה. מאז פברואר, בסין נכנסה לשימוש האפליקציה "close contact detector," המסמנת את הסטטוס הרפואי של בעל המכשיר ומספקת אינדיקציה אם שהה בקרבת אדם שנושא את הנגיף או שנמצא בסיכון סביר לשאתו. על בסיס הצלבת נתוניו עם מאגר הנתונים הכללי האפליקציה מסמנת קוד ירוק, כתום או אדום לפיהם נקבע אם הוא רשאי לשהות בציבור, אם צריך לשהות בבידוד של שבוע או של שבועיים, בהתאם למצבו. עשרות אלפי המבקרים בחואנג שאן היו אם כן מנוטרים היטב ורק אלה בעלי הסימון המתאים יכלו מלכתחילה להשתתף.
שינויים עצומים מתחוללים לנגד עינינו ברחבי העולם בכל הנוגע למקומה של המדינה בפיקוח על חיי הפרט ובכלל זה גם על ניהול חיי הדת. כך, באפריל 2020, אנו ניצבים במפתיע בפני מציאות חסרת תקדים כשבישראל ובעולם כולו מיליוני אנשים מבלים בגפם את ליל הסדר, חג הפסחא, נבי שועייב ורמדאן, בעוד שבסין, בחסות הפיקוח ההדוק על האזרחים, מתאפשרת בחג התקהלות המונית של עשרות אלפי מבלים וחוגגים.