11 דרכים להפוך את ההוראה למעניינת יותר

11 דרכים להפוך את ההוראה למעניינת יותר

אם יש אתגר גדול ומשמעותי שמורים מתמודדים איתו (לעתים עוד בשלב לימודי הוראה), הוא היכולת ללכוד את תשומת הלב של כיתה שלמה ולהעביר רעיונות ומסרים באופן יעיל מספיק כך שיווצר רושם מתמשך – לפחות עד השיעור הבא. כדי להתמודד עם האתגר הזה ביעילות, חשוב ליישם רעיונות חדשניים שהופכים את החוויה בכיתה לנעימה ומעניינת יותר עבור התלמידים. הנה כמה רעיונות מעולים כאלה, שיעזרו לכם ליצור שיטות לימוד חדשות ומרעננות ולהפוך כל שיעור להרבה יותר מעניין.

  1. הוראה יצירתית

היעזרו בכלים שונים לעידוד היצירתיות. תוכלו לכלול משחקים או תרגילים ויזואליים שיסעירו את המוחות הצעירים ויעלו את רמת העניין שלהם. הלמידה הרבה יותר מהנה, למשל, כשכוללים בה גם חידות, משחקים ושאר פעילויות שמניחות בצד, לרגע, את הרצינות התהומית של הלימודים. לא רק שכך תרוויחו את הקשב של התלמידים, אלא שתסייעו להם לקלוט את החומר בצורה נכונה יותר (שכן הוא דורש כעת פחות מאמץ) וגם תתרמו לחשיבה היצירתית שלהם.

  1. מדיה – שמע ווידיאו

שילוב חומרים מצולמים או חומרי שמע הם דרך מצוינת להשלים את החוויה הקלאסית של ספרי הלימוד. אלו יכולים להיות סרטים, תמונות, אינפוגרפיקות, דגמים או כל כלי אחר שיכול לגרות את המוח והדמיון, וגם לעזור לתלמידים להיות מרוכזים יותר. השיטות האלו לא רק יסייעו להם להקשיב טוב יותר, אלא גם להבין את המושגים הנלמדים בצורה נכונה יותר.

כך לדוגמה, חשבו על ההבדל בין ללמוד פרטים הקשורים לציר זמן היסטורי, או לראות את הפרטים האלו כשהם מופיעים כחלק מסרט עלילתי שנעשה בנושא.

  1. למידה בעולם האמיתי

כדי להפוך את רגעי ההוראה למרעננים יותר ולהעשיר את התלמידים בכיתה, כדאי להוסיף חוויות הקשורות לעולם האמיתי. התייחסות לחומר התיאורטי באמצעות שימוש בדוגמאות הקשורות לעולם הממשי. לא רק שזה יהפוך את החומר לקל להבנה, זה גם יעורר את ההתעניינות הטבעית שלהם ויגרום להם להיות מעורבים יותר.

  1. סיעור מוחות

מפגשים כיתתיים המתחילים בסיעור מוחות הן דרך נפלאה להתחיל כל שיעור עירני – גם אם מדובר בנושא המשמים ביותר שיש. כשיש הרבה תלמידים שמתמקדים ברעיון אחד בודד ומנסים "לפצח" אותו ולתקוף את הסוגיה מכל צדדיה, אין לכם מושג עד כמה הרעיונות שיתקבלו יהיו מעניינים, וגם תצליחו לערב את כולם בדיון.

במפגשים מהסוג הזה אין נכון או לא נכון, יש את הדעה של התלמידים, וזה לגמרי יגרום להם להיות מעורבים יותר. את סיעור המוחות תוכלו לערוך עם כל הכיתה, לקבוע קבוצות דיון או להתחלק לזוגות.

  1. שיעורים מחוץ לכיתה

חלק מהמסרים הלימודיים נלמדים בצורה הטובה יותר כשמקום ההתרחשות שלהם הוא מחוץ לכיתה. תוכלו לארגן טיולי שטח רלוונטיים לשיעור הנלמד או פשוט לשבת בחיק הטבע, באוויר הפתוח, והוא לבדו כבר יעשה את העבודה – לגרום לילדים להסתקרן, ללמוד באווירה מיוחדת וגם לזכור לאורך זמן את הנלמד.

  1. משחקי תפקידים

הוראה באמצעות משחקי תפקידים היא דרך מצוינת לגרום לילדים לצאת מאזור הנוחות וגם לפתח את הכישורים הבין אישיים שלהם. זוהי שיטה שימושית מאוד, בייחוד במקצועות כמו ספרות, היסטוריה או סוגיות הקשורות לנושאים אקטואליים. באמצעות משחק תפקידים, התלמידים יבינו כיצד החומר התיאורטי נראה כשהוא חלק מחיי היום יום שלהם. את ה"אטרקציה" הלימודית הזו ניתן לבצע במגוון גילאים – מגילאי הגן ועד התיכון, רק הקפידו להתאים את הדיאלוגים לרמה הלימודית.

  1. סטוריבורד

רודיארד קיפלינג אמר: "לו היו מלמדים היסטוריה דרך סיפורים, היו מוודאים שהיא לעולם לא הייתה נשכחת". ובאמת, סיפור זו דרך מעולה ללמוד כל נושא הדורש שינון או להמחיש בצורה נוחה יותר פריטים הדורשים שינון. סטורי בורד הוא מעין קומיקס, המפרט את סדר ההתרחשויות בזה אחר זה. מורים להיסטוריה יכולים להשתמש בו, לדוגמה, כדי להקים לתחייה אירוע היסטורי בולט, ופעילות כזו, שהיא מאוד אטרקטיבית מבחינה ויזואלית, תבטיח כי גם רעיונות מורכבים יועברו לתלמידים בקלות יתרה.

  1. סביבה כיתתית היוצרת גירוי לימודי

סביבה מעוצבת היטב גורמת לגירוי לימודי כמעט מיידי, ומסייעת לתלמידים לחשוב באופן בהיר יותר וללמוד טוב יותר. כשהסביבה יצירתית ומותאמת ללימוד העומד על הפרק, התלמידים מרגישים שקל להם יותר לחקור וללמוד על הנושא, וזה באמת מצרך יקר ערך. לשבת כל היום בכיתה סגורה זה קשה. מאוד. לכן, כשהסביבה מעודדת למידה ונעימה לשוהים בה, זה הופך את הלימוד כולו לחווייתי יותר.

  1. קבלו בברכה רעיונות חדשים

גישה פתוחה ומרעננת לסוגיות לימודיות ולמתודות לימוד בכלל יכולה לסייע לכם מאוד "לא לשקוט על השמרים" ולשמור על הלימוד מעניין, תמיד. בייחוד אם אתם רגילים לשיטות עבודה מסוימות, נסו לאתגר את עצמכם, התנסו בשיטות חדשות ותופתעו עד כמה הדבר יעשה טוב – גם לתלמידים אבל בעיקר לכם!

  1.  עבודה משותפת כצוות

התוצאה הסופית של מאמץ משותף היא עצומה. תמיד. מספיקה שיחת מסדרון אחת או דיאלוג חטוף בחדר המורים כדי ללמד אתכם שיש לכם המון מה ללמוד מהקולגות וממורים אחרים, וכדי לרענן את הלימודים בכיתה – תוכלו להיעזר בדעותיהם ולהשאיל מהם רעיונות מעניינים. בקשו מהם לשתף את דעתם בנוגע לשיפור שיטות הוראה, התעניינו מה עובד להם יותר ומה פחות וספרו מה ניסיתם ומה אתם שוקלים לנסות. כך תוכלו להיפתח לרעיונות חדשים.

  1. תאהבו את מה שאתם עושים

אם תגיעו לבית הספר כשאתם חמושים במוטיבציה ומצוידים בהרבה אנרגיה ורצון ללמד, הכל יהיה לכם הרבה יותר פשוט. כשאתם חיוביים בנוגע להוראה, אתם מסוגלים להפוך אותה להרבה יותר יצירתית, לגרום לתלמידים ליהנות מהשיעור וגם עבורכם זה יהיה הרבה יותר מספק.

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
TRUE
CAPTCHA
5227654
lQgPI7iua5qyuE7MHfzPaLX_OfEEh4mWRo_Y47dcKX0
Google no captcha
1
דברו איתי!
form-sHOiQg5ETCNwjmW66VXvktqGQuMWCd786y3vRd_UHkY
webform_submission_contact_us_paragraph_1896_add_form