מסלול חדש "חינוך למיניות במעגל החיים" נפתח בתל-חי

מסלול לימודים ראשון מסוגו בארץ "חינוך למיניות במעגל החיים" יפתח בשנת הלימודים הבאה בחוג לחינוך במכללה האקדמית תל-חי בשיתוף עם האגודה לחינוך מיני בישראל
סטודנטיות צועדות בקמפוס במכללת תל-חי

לראשונה בישראל, יפתח במכללה האקדמית תל-חי מסלול לימודים ייעודי במסגרת התואר הראשון בחינוך, אשר יעניק ידע מקיף ומעמיק בתחום מיניות האדם, שתאפשר לבוגרי התוכנית ללמד ילדים, בני נוער, הורים וצוותי חינוך את תחום החינוך למיניות חיובית בריאה וטובה.

כיום כמו בעבר, מרבית המורים ורוב מוחלט של ההורים חש מבוכה גדולה וחוסר נוחות לדבר על מיניות עם ילדים ובני נוער. החינוך המיני מתממש אם כן באופן חלקי, לא מספק ולא מוסדר, ומעגל המבוכה השקט והבורות סביב הנושא – של הורים ומחנכות/ים כאחד – מועבר לדור הבא וממשיך להישמר. כך יוצא שבני נוער וגם ילדים צעירים רבים רוכשים את הידע שלהם בתחום המיני באמצעות גלישה באינטרנט וצפייה בסרטוני פורנו. מחקרים מראים כי אחוזים גבוהים מקרב בני הנוער ואף ילדים צעירים יותר צופים ונחשפים לתכנים פורנוגרפיים באינטרנט.

"בעידן הנוכחי, בו ילדים ונוער מבלים שעות רבות במדיה האינטרנטית וברשתות החברתיות, ושבו אין להורים כמעט שליטה בידע המיני שרוכשים ילדיהם, הופך החינוך המיני לצורך דחוף ובוער עוד יותר. החשיפה לתכנים מיניים קשים שזמינים ונגישים במדיה הפופולרית וברשת – נותנים חינוך רע בנוגע לדימוי גוף, תפקידי מגדר ואינטימיות. לצד אלה יש כיום גם תכני מדיה רבים שמספקים ידע חיובי, אולם בהיעדר תיווך משמעותי, אין לצופות ולצופים הצעירים את הכלים לצפייה ביקורתית בתכנים משני הסוגים. סטודנטיות וסטודנטים בחוג לחינוך שמדריכים ילדים ונוער מספרים על הבלבול, הסקרנות והתפיסות המוטעות  בנושא בקרב חניכיהם. אותם סטודנטים אף מכירים בכך שהחינוך המיני שהם עצמם קיבלו בבית ההורים ובבית הספר לוקה בחסרים רבים, והם מלאים בסקרנות ללמידה ובתשוקה להנחלת ידע וליצירת שיח חיובי בנושא עם הדור הצעיר – ומי יותר מתאים לעשות זאת מאלה שהחינוך בנפשם ושירכשו ידע אקדמי מקיף, עדכני וביקורתי?" אומרת ד"ר יערה גיל גלזר, חוקרת תרבות חזותית של מיניות בהקשרים חינוכיים, אשר תעמוד בראש מסלול הלימודים לימודים ראשון מסוגה בארץ: "חינוך למיניות במעגל החיים", שיפתח בשנת הלימודים הבאה בחוג לחינוך במכללה האקדמית תל-חי.

מסלול הלימודים נועד לענות על המצוקה הקיימת היום ולהכשיר אנשי מקצוע להעביר לתלמידים בכל הגילאים, להורים ולצוותי חינוך, ידע מקיף ומעמיק בתחום החינוך למיניות חיובית, בריאה ומיטיבה. סטודנטים יוכלו להשלים את לימודי התואר בהכשרה להנחיית קבוצות בתחום החינוך המיני במסגרת לימודי החוץ במכללה. המסלול החדש יפתח מתוך עמידה בסטנדרטים מקצועיים שניסחה האגודה לחינוך מיני בישראל – קואליציה של ארגונים,  עצמאיות ועצמאים, שהוקמה לאחרונה. האגודה פועלת לקידום ורגולציה של חינוך מיני מקצועי ומוסמך, כחלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים הבית ספרית, ותוך התייחסות לרשימת הצרכים שניסח ארגון הבריאות העולמי יו"ר האגודה ד"ר חן קצביץ'-פרסלר מברכת על פתיחת התכנית ועל שיתוף הפעולה, ומקווה שמוסדות חינוך אקדמיים נוספים ילכו בעקבותיה וייקחו חלק בהכשרת צוותי חינוך בתחום הכרחי זה.

בין הקורסים שילמדו בתכנית החדשה: היבטים ביולוגיים של מיניות, מיניות וזוגיות במעגל החיים; היסטוריה וגישות עכשוויות בחינוך המיני; סוגיות מתקדמות במיניות האדם; הקהילה לא שותקת: לחשוב מחדש על אלימות מינית; גוף ומיניות; תרבות חזותית וחינוך מיני ומגדרי; מין הקליניקה: סיפורים על מיניות; יחסים, זוגיות ומיניות של א.נשים עם מוגבלויות; מגדר, אינטימיות ומיניות; להט"ב וחברה בישראל; מיניות בחברה רב-תרבותית; מיניות ביהדות; מיניות במדיה המצולמת, ועוד. לדברי ד"ר גיל-גלזר "המטרה של התכנית היא להכשיר דמויות חינוכיות שיהוו סוכנות חיברות משמעותיות בתחום החינוך המיני – בגישה חיובית, עדכנית וביקורתית עבור כל הגילאים – כולל הגיל השלישי ואוכלוסיות ייחודיות אחרות".

twSytm4M4OmnSQ9Y9V_TLBq6yX1zw7aAiCT_29lWSS4
form-oTvKDxfM14KfuG8KaOhxcs8lSKyG8jV_Ykpybi2leSQ