על המעבדה

המעבדה לכימיה של מזון וחומרים פונקציונליים במכללת תל חי מתמקדת בפיתוח שימושים חדשניים בחומרים המופקים ממקורות צמחיים לצורך ייצור מזון, כאשר החומרים הנבדקים עשויים לספק תכונות טכנולוגיות לצד תכונות מקדמות בריאוּת. המחקר במעבדה כולל את כל טווח הפעילויות: החל בחיפוש אחר תרכובות טבעיות בעלות תכונות פונקציונליות פוטנציאליות מצמחי בר ומשאריות חקלאיות; דרך פיתוח תהליכי המיצוי, ההפרדה והזיהוי שלהן; ועד לבחינת הפונקציונליות שלהן ויישומן במזון. 

תמונה
תמונה ראשית כימיה של מזון וחומרים פונקציונליים

תחומי המחקר במעבדה

•    אפיון תרכובות פונקציונליות מקלחי תירס, פיתוח תהליכי הייצור שלהם והשימוש בהם במזון.
•    פיתוח מוצרי מזון חדשניים מבוססי צמחים ובעלי ערך תזונתי מוסף תוך שימוש ביבולים מקומיים של אגוזים וקטניות ים-תיכוניים (פרויקט LOCALNUTLEG – "אגוזים וקטניות מקומיים" – קונסורציום מחקרי במסגרת תכנית PRIMA הממומנת על ידי האיחוד האירופאי).
•    צמחים ממשפחת העלקתיים (Orobanchaceae) כמקורות עשירים בחלבון וחומצות אמינו חיוניות. 
•    בחינת הפונקציונליות של חלבונים ממיני בר של  תורמוס (Lupinus) לצורך יישומים חדשניים במוצרי מזון. 
•    אפיון "מזון מלכות" כרכיב מקדם בריאוּת במזון. 

תמונה
כימיה של מזון וחומרים פונקציונליים תמונה מלאה
Accordion Title אנשי צוות וחוקרים

אנשי צוות וחוקרים

ד"ר לואי בשיר – מנהל המעבדה

מייל: [email protected]

בראאה ג'מאמעה – אחראית המעבדה 

מייל: [email protected]

תומר חציר – עוזר מחקר

דין שלומי – סטודנט לתואר שני M.Sc.

מייל:  [email protected]

יעקב אלקובי – סטודנט לתואר שני M.Sc.

מייל: [email protected] 

תמונה
קבוצת מעבדה
מחקרים שנעשים במעבדה

מחקרים שנעשים במעבדה

Accordion Title Identification of functional compounds from Corn Cobs, development of their production processes and applications in foods

Identification of functional compounds from Corn Cobs, development of their production processes and applications in foods

Conversion of agricultural byproducts into added value functional food components is a key emerging technology for addressing the need for environment friendly and sustainable resources. The inner core of the maize ear, known as corn cobs, consists of approximately 30% of the whole ear and most of this biomass is discarded by the agricultural industries. Xylan, considered one of the most abundant hemicelluloses in plants, constitutes around 20-25% of the dry corn cob. Beneficial physiochemical properties are attributed to xylan, demonstrating its potential suitability for several industrial purposes. A research in our lab focuses on the extraction, isolation and functionality of corn cobs derivatives, as well as studying their applications for food and nutrition.

Accordion Title Species of Malvaceae as novel food crops

Species of Malvaceae as novel food crops

In a collaboration with Dr. Oren Shelef, ARO, Israel.

The growing demand of healthy-functional food, along with the increasing agriculture-associated environmental pressures are emphasizing the need for production of more nutritious food while applying sustainable practices. Utilization of edible wild plants might be a promising avenue to meet these needs. Wild species of the Malvaceae family, found in the Mediterranean area and named in the generic term "Khubeza", have been used as traditional food for many years. Our work shows that Khubeza leaves exhibited a remarkable nutritional value. The incorporation of Khubeza into food products to enhance their nutritional value was also examined. 
 

Accordion Title Developing innovative plant-based added-value food products through the promotion of LOCAL Mediterranean NUT and LEGume crops

Developing innovative plant-based added-value food products through the promotion of LOCAL Mediterranean NUT and LEGume crops

The "LOCALNUTLEG" is an innovation action project of a European consortium financed by PRIMA and funded by EU. Our lab participates in this consortium through the developing of innovative plant-based added-value products based on Israeli local species/landraces of Lupines, Almonds and Carobs.

Accordion Title פרסומים נבחרים

פרסומים נבחרים

Basheer Loai, Dag Arnon, Yermiyahu Uri, Ben-Gal Alon, Zipori Isaac, and Kerem Zohar. "Effects of Reclaimed Wastewater Irrigation and Fertigation Level on Olive Oil Composition and Quality". Journal of the Science of Food and Agriculture, 99 (14), 6342-6349, (2019): doi.org/10.1002/jsfa.9911. 

Basheer Loai, Ben-Simchon Eyal, Cohen Alisa, and Shelef Oren. "From Traditional Food to Functional Food? Evaluation of Malvaceae Species as Novel Food Crops". Agronomy, 11, 1294, (2021): doi.org/10.3390/agronomy11071294. 

Basheer Loai, Hatzir Tomer, Israelson Polina and Shlomi Dean. "Identification of Functional Compounds from Corn Cobs, Development of their Production Processes and Applications in Foods". Interim Reading, Journal of the Department of Sciences Teaching at Weizmann Institute of Science, Issue no' 36-37 (2022): 26-33 ( in Hebrew). 

Hernández-López Israel, Ortiz-Solà Jordi, Alamprese Cristina, Barros Lillian, Shelef Oren, Basheer Loai, Ana Rivera, Abadias Isabel, and Aguiló-Aguayo Ingrid. "Valorization of Local Legumes and Nuts as Key Components of the Mediterranean Diet". Foods, 11(23), 3858. (2022). 
 

Accordion Title אזכורים במדיה

אזכורים במדיה

תמונה
תומר חציר בכנס
תמונה
תעודת זכייה במקום 3 בכנס
Accordion Title מכשור במעבדה

מכשור במעבדה