רקע:

הגליל העליון הוא אזור גבול המכיל מגוון רחב של קהילות השוכנות זו לצד זו שנים רבות, אך אינן מכירות היטב זו את תרבותה של זו ובמקרים מסוימים אף עוינות זו את זו. "אקדמיה בכיכר" מייצרת פלטפורמה למפגש אינטלקטואלי, חברתי ואקטיביסטי בין האקדמיה לקהילה. מדובר ביוזמה שצמחה ממאהל המחאה החברתית בקיץ 2011, לה שותפים מגוון גופים ואנשים – סטודנטים, מרצים ותושבים – ומטרתה לייצר שינוי, להחזיר את האקדמיה לציבור הרחב ולכיכר העיר, ולכונן דיאלוג כן ואכפתי בין קהילות האזור – ערים, עיירות, קיבוצים, מושבים ומושבות - ובין תושבים יהודים וערבים, דתיים, מסורתיים וחילוניים, פרוגרסיביים ושמרנים. 

 

חזון:

אקדמיה מעורבת, החורגת מגבולותיה המסורתיים ומייצרת דיאלוג משתף, שוויוני וביקורתי סביב ידע המחבר בין אנשים מקבוצות שונות ורלוונטי לחייהם של הלומדים והמלמדים כאחד.

 

הפעילות:

מדי שנה, כ 1000 איש ואישה מגיעים ל-10 קורסים, כ25 סיורים, ו-2 אירועי שיא המיועדים ללימוד ושיח אזורי. הפעילויות מתקיימות בשלל מוסדות קהילתיים בגליל המזרחי והגולן, תוך מיקוד בקריית שמונה. הקורסים מתקיימים בעלות סמלית, וברובן מלמדים יחד ובהתנדבות שני מרצים, המוכרים כמומחים בתחום האקדמי או המקומי. בנוסף לפעילויות הללו נבנים גם קבוצות פעולה אקטיביסטיות ותוצרים ארוכי טווח מגוונים ביוזמת והובלת המשתתפים. מסגרת ותוכנית הלימודים כולה נקבעת יחד עם קהילת "אקדמיה בכיכר", בהתאם לתחומי עניין משתנים, בתקווה לשנות את הסטריאוטיפים בין האוכלוסיות ולייצר דיאלוג מעמיק סביב ידע מדעי, ידע מקומי וזהות אזורית משותפת. 

 

מטרות:

  • בניית קהילה לומדת, המייצרת מפגש מעשיר, משתף ומעצים בין אנשים מקבוצות מגוונות. 
  • אינטראקציה מכוונת ידע המעודדת שיח אחר- מעורב ושיתופי- בכיתה, בקהילה ובמחקר.
  • צימצום פערי ידע, מתוך כוונה כנה לסייע במזעור פערים חברתיים לעתיד.
  • קבלת ידע, הכרה וכלים תיאורטיים וישימים, שיסייעו להתמודדות טובה יותר בחיי הלומדים.
  • עשייה משותפת במהלך הקורס ואחריו.
  • גירוי אינטלקטואלי ללומדים להעמיק את ידיעותיהם באחד או יותר מהנושאים כדרך חיים.

 

קורסים: 

מדי שנה, עם תחילת השנה האקדמית מתפרסמת רשימת הקורסים.  

ויתפרסמו גם בפייסבוק.

  • רוצה שנצרף אותך לרשימת התפוצה בדואר האלקטרוני?

 נהדר, כתבו לנו [email protected] ונצרף אתכם :)

  • מומלץ לעקוב אחר הפרויקט: קורסים, סיורים ומגוון פעילויות בפייסבוק.

לדף הפייסבוק של אקדמיה בכיכר.

 

Accordion Title אקטיביזם

אקטיביזם

רקע:

האקדמיה נוסדה כאורח חיים פעיל, ביקורתי, ולא מתוך הסתגרות בתוך "מגדל השן". פיתגורס וחסידיו פעלו למען חוקה, סוקרטס ניהל דיאלוג ביקורתי בכיכר העיר, חכמי יבנה שוטטו בין שבילי הגליל וכעת בשלה העת להחזיר את האקדמיה למקורותיה האקטיביים והאקטיביסטים. קריטריון מרכזי לקביעת תכני הקורסים, הסיורים, הסדנאות וימי העיון של "אקדמיה בכיכר" הוא הרלוונטיות לשינוי ושיפור החיים בצפון, ומרבית הפעילות מתבצעת במקומות ובקהילות אשר לרוב סובלים מתת ייצוג והטיה סטריאוטיפית. האדם והסביבה שזורים זה בזה, ולכן האקטיביזם החברתי לרוב כרוך באקטיביזם סביבתי.

ידע ומסורת בדואית - דרב אל-היבייה (שביל האשה הבדואית משבט הייב):

מטרת הפעילות המתמשכת בטובא-זנגרייה היא להעלות למודעות את הערך והעושר של הידע והמסורת הבדואית בנושאי ליקוט צומח , גששות עקבות וידע נשי בכלל. המומחים המקומיים המובילים את הפרויקט : נואל הייב, שאדיה אל הייב ועלי נימר.

היוזמה החלה ב2016 ומאז התקיימו מגוון פעילויות: קורסי ליקוט ודיאלוג לבני נוער יהודים ובדואים, קורסי ליקוט ומסורת לכלל האזור, מפגשי "נשים מבשלות שלום" יהודיות ובדואיות, סיורי לימוד לתלמידים וסטודנטים בדואים עם מסורתם, אירועים קהילתיים וסדנא אקדמית בינלאומית בעקבה, ירדן. 

"תהלוכת האביב" היא אירוע קהילתי חגיגי ומרגש שהתקיים באביב 2023,  אליו הגיעו כ-200 אנשים מכל רחבי האזור. למדנו על ההיסטוריה והסיפורים של שבט הייב, הוסר הלוט משלטי ההסבר לאורך המסלול, והלכנו יחדיו – עם שיירת סוסים – מקטע מן השביל היורד אל המעיין. תוואי המסלול אושר בוועדה המחוזית לשטחים פתוחים ויסומן ע"י הועדה הארצית לסימון שבילים.

פסטיבל נחל סער:

מאז 2019 מתרחש בכפר מסעדה ובבית הספר תיכון ניסויי בכפר תהליך שיתופי של בניית מרחב התנסות, למידה ודיאלוג בנושא נחל סער. המומחית המקומית המובילה את הפרויקט היא נג'אח אברהים, מנהלת בית הספר.

לאורך שנת הלימודים התלמידים פוגשים מגוון רחב של מומחים אקדמיים, ביחד עם הלמידה עם צוות ההוראה בבית הספר אוספים ידע על רבגוניות החיים בנחל וגם מראיינים  את הסבים והסבתות שלהם כדי לאסוף סיפורים וידע מקומי.

ביום השיא, המתרחש פעם בשנה – פסטיבל נחל סער – מאות אנשים מגיעים אל בית הספר והנחל. התלמידים מדריכים את ילדי הגנים, מכינים שלטים ותחנות הסברה ומשתתפים בפעילות שמעבירים מומחים אקדמיים ומקומיים בנושאי ציפורים, זוחלים, היסטוריה מקומית ואומנות.

הפסטיבל מסתיים באירוע "קפה דילמה": דיון במעגלי שיח על סוגיות שבמחלוקת, תוך מיקוד באי צדק סביבתי, חברתי ואפיסטמי, ובשותפות עם נכבדי העדה, מורים, מנהלים, סטודנטים, תושבים, מדענים, ונציגי רשות ניקוז כנרת, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה. לצד הרבגוניות הביולוגית, חשיבות רבה מוקדשת בארוע לרב-תרבותיות, ולכן מגיעים לפסטיבל ולמעגלי הדיון אנשים ונשים מכל התרבויות והגילאים, מילדי הגן ועד "בית הקשיש" במסעדה לצד ציבור יהודי תושבי אצבע הגליל.

זהב כחול:

קבוצת אזרחים רחבה ואכפתית, תושבי קריית שמונה והאזור, אשר קמה עוד ב2019, מתוך חזון של שילוב אדם וטבע בקריית שמונה. חברי הקבוצה עוסקים במדע קהילתי הממוקד בגילוי ותיעוד צפונות החיים בנחל עין זהב, מתוך מטרה לקדם את הסביבה והקהילה כאחד, ולשנות את המיצוב של קריית שמונה מ"עיר הקטיושות" לפנינה של טבע ומים.

 

חברי הקבוצה מקיימים כ25 סיורים בשנה עם מומחים אקדמיים ומקומיים , כולם לפי פרוטוקול במאמץ קבוע, וסוקרים שלל תחומים: איכות המים, מגוון בעלי החיים במים, פטריות, צמחי מאכל, חרקים, זוחלים, עטלפים, ציפורים ויונקים. המידע הביולוגי נשמר במאגרי מידע בינלאומיים – Living Atlas – ובחסות "המוזאון לטבע ע"ש שטיינהרט"  ולצידו נשמר גם ידע על התחושות, הזכרונות והארועים מחיי התושבים או העיר אשר כרוכים במה שהתגלה בסיור.

 

בנוסף, התושבים גם פועלים להתריע על מפגעים בנחל וסביבתו, לצד סיוע ליוזמות לשיקום הנחל. למידע על ההיבטים המדעיים בעבודת הקבוצה, ראו מרכז מחקר "קריית שמונה עיר הנחלים". 

זהב כחול - שומרי הנחל בעין זהב.

Accordion Title אירועים וסיורים קרובים

אירועים וסיורים קרובים

Accordion Title תוצרים אקדמיים

תוצרים אקדמיים

אקדמיה בכיכר בפרט, והמכללה האקדמית תל חי בכלל, מהווים קרקע פורייה למחקר מעורב (Involved Academia), משמע מחקר המתבצע בהשתתפות או בהובלה של הקהילה, ומהווה כלי לשינוי מדיניות, לפתרון בעיה או לפיתוח הקהילה.  

במחקרים אלו פועלים יחד חוקרים וחוקרות מהאקדמיה ומהקהילה במגוון נושאים, ולמען הגשמת מגוון יעדים וצרכים.

Accordion Title קורסים קודמים

קורסים קודמים

אקדמיה בכיכר צמחה ממאהל המחאה בקרית שמונה ב 2011 והחל משנת תשפ"ג התקיימו מדיי שנה כ 10 קורסים.

הנה כמה מן הקורסים שהתקיימו במהלך השנים.

תמונה
קורס דיאלוג וקונפליקטים - אקדמיה בכיכר
תמונה
קורס של אקדמיה בכיכר - ארוכה הדרך לשלטון
דיאלוג וקונפליקט: ניפגש ב"כיכר העיר" ללמוד איך להתווכח וכיצד להסכים נלמד על יסוסות הדיאלוג בחיי היום יום ובתיאוריה ועוד... ארוכה הדרך לשלטון: לרגל ארבעים שנה למהפך הפוליטי, נלמד על תפיסת עולמם של ז'בוטינסקי ובגין, ועל מארזג התהליכים באמצעותם התחזק הימין הישראלי עד למפנה בשנת 1977.
תמונה
קורס של אקדמיה בכיכר - להיות אבא
תמונה
קורס של אקדמיה בכיכר - נשים פורצות דרך בגליל
להיות אבא: על אבהות בעידן המודרני. איך גורמים לילדים לשתף? מדוע אנו מטפלים בילדינו כך ולא אחרת? גבולות בריאים ועוד... נשים פורצות דרך בגליל: על אתגרים ותחנות מרתקות בחיי נשים בגליל: מארגון השומר, קריית שמונה, החברה הערבית והסביבה.
תמונה
קורס של אקדמיה בכיכר - ידע מסורת ומורשת
תמונה
קורס של אקדמיה בכיכר - מפגשי פיוט
ידע מסורת ומורשת: ליקוט וגששות בטובא. נצא לסיור אל המעיין, נכיר את הידע של ליקוט וגששות מסורתיים,נכיר את זקני הכפר והידע העצור שאצלם ועוד... מפגשי פיוט: הכרות עם מגוון בתי הכנסת והמסורות בקריית שמונה (פרס, הודו, מרוקו ואשכנז). נלמד, נכיר ונטעם מפיוט המקום.
תמונה
קורס של אקדמיה בכיכר - פודטק בגליל
תמונה
קורס של אקדמיה בכיכר - זהב כחול. שומרי הנחל בעין זהב
פודטק בגליל: מה זה פודטק? איך מזוון העתיד הולך להיראות? הקורס הינו ראשון מסוגו. נכיר את יוזמת הפודטק, את השחקנים המרכזיים בגליל והמצאות חדשות ליישום. זהב כחול. שומרי הנחל בעין זהב. פנינת הטבע העירוני "פארק הזהב". נכיר את הפנינה הטבעית של נחל בלב העיר ויחד נקים קבוצת פעילים עם חוקרים מהארץ ומהעולם.

 

Accordion Title כתבו עלינו

כתבו עלינו

אקדמיה מסוג חדש - כתבה בגרדיאן הבריטי.

עבור נשות ע'ג'ר, חינוך גבוה כבר לא נחשב טאבו. בעקבות הקורס: "צמיחה מתוך משבר: 'פלורליזם', 'חוסן' וכתיבת סיפורים ככלי להעצמה אישית ומודעות חברתית." כתבה בעיתון "הארץ" כתבה בהארץ על ע'גר (קובץ).

דיאלוג בכיכר בטובא פרויקט ארוך טווח – ידע ומסורת בדואית בטובא. מתוך מגזין "ארץ הכנרת" עמודים 24-25.

פרס ההשכלה הגבוהה סרטון והסבר.

אקדמיה בכיכר בTEDx.

שביל הידידות - חניכת שביל אלהיבייה (האישה משבט אל הייב) שביל בין הכפר טובא לקיבוץ כפר הנשיא.

קרית שמונה עיר הנחלים: השער הדרומי מתוך מגזין "ארץ הכנרת" - עמודים 23-27.

יצירת קשר אקדמיה בכיכר

 לדף הפייסבוק של אקדמיה בכיכר

 

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
TRUE
CAPTCHA
5230322
3WMXF8cwEY_0FGf1ZGN1iowUwA8mLuxIO7Ur7_y-9gw
Google no captcha
1
דברו איתי!
form-QgtcHxPGOdc3WuWZbxCsYWxLg7YeTADNxfhsk91FNgM
webform_submission_contact_us_paragraph_1896_add_form