על המעבדה

המחקר שלנו מתמקד בתחום הקוגניציה החברתית והמוטורית. אנו מתעניינים בשאלה כיצד ה'עצמי' מתבטא בפעולה מוטורית והקשר ההדדי בין תהליכים סנסומוטוריים ותהליכים קוגניטיביים.
 
העבודה הנוכחית שלנו מתמקדת בהבנה של ההיבטים המתגמלים הנוגעים לשליטה סנסומוטורית (כמו משוב חושי של פעולה-עצמית) וכיצד הם משפיעים על שליטה מוטורית, בחירת פעולה, מוטיבציה, שליטה קוגניטיבית, תפיסה, וחוויה מודעת.

המעבדה שלנו מיישמת מגוון שיטות מחקר מתחום הפסיכולוגיה הקוגניטיבית והפסיכולוגיה הניסוית בכדי להבין תפקודים קוגניטיבים ומוטוריים בהתפתחות טיפוסית ולא טיפוסית.
חשיבות קלינית: הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם, הפרעה טורדנית-כפייתית, עיכובים בהתפתחות המוטורית, הפרעות שליטה בדחפים.

תמונה
צוות המעבדה לקוגניציה חברתית ומוטורית

תחומי המחקר במעבדה

  • ניבוי סנסומוטורי והשפעתו על תהליכים מוטוריים (מוטיבציה משליטה)
  • תפיסה ופעולה בהתפתחות טיפוסית ובספקטרום האוטיסטי.
  • הקשר בין שליטה סנסומוטורית ושליטה קוגניטיבית
  • המקורות והתוצרים של חווית הסוכנות (the sense of agency)
Accordion Title אנשי צוות וחוקרים

אנשי צוות וחוקרים

ד"ר נעם קרש – ראש המעבדה 

כתובת מייל: [email protected]

תמונה
נועם קרש מעבדה לקוגניציה חברתית ומוטורית

 

מחקרים שנעשים במעבדה

מחקרים שנעשים במעבדה

Accordion Title הערכת השליטה בקוגניציה מוטורית: אישוש של ניבוי סנסומוטורי וביצועים מוטוריים

הערכת השליטה בקוגניציה מוטורית: אישוש של ניבוי סנסומוטורי וביצועים מוטוריים

אפקט תפיסתי בעקבות פעולה מכיל מידע חיוני לאישור ניבויים סנסומוטוריים. עדויות מהמעבדה שלנו וממעבדות אחרות מציעים שניבויים סנסומוטוריים מתגמלים לכשעצמם, מה שעשוי לקדם את ההתפתחות של ייצוגים מוטוריים וחיזוק הבחירה של התוכנית המוטורית הרלוונטיות. בעקבות אינדיקציות תיאורתיות ואמפריות אלה, בחנו את התרומה של אישור ניבוי סנסומוטורי לביצועים מוטוריים. מבוסס על: 

Karsh, N., Ahmad, Z., Freud, E., & Hadad, B. S. (2021). Agency evaluation in motor cognition: Action’s control-effectiveness feedback and its environmental context enhance motor performance.

Accordion Title מוטיבציה משליטה: כיצד מידע אנפורמטיבי להערכת שליטה משפיע על מוטיבציה

מוטיבציה משליטה: כיצד מידע אנפורמטיבי להערכת שליטה משפיע על מוטיבציה

כיצד מידע הנוגע לשליטה של אדם על הסביבה (כמו משוב תפיסתי בעקבות פעולה עצמית) משפיע על מוטיבציה? הצענו מסגרת עבודה המתארת כיצד משוב תפיסתי בעקבות פעולה משפיע על רמות שונות של ברירת תגובה. הממצא העיקרי הוא שמידע הרלבנטי לשליטה משפיע על התדירות והמהירות של התגובות בהתבסס על החלטה האם אירוע תפיסתי נובע כתוצאה מפעולות של אדם, או לא.  בחינת המודל התיאורטי התבצעה על ידי תפעול הצמידות הטמפורלית ויכולת הניבוי המרחבי של המשוב התפיסתי בעקבות הפעולה, פרמטרים פיסיקאלים אשר נמצאו בעבר כגורמים חשובים להערכת מידת השליטה כפי שהיא באה לידי ביטוי במערכת המוטורית. מבוסס על:

Karsh, N., Eitam, B., Mark, I., & Higgins, E. T. (2016). Bootstrapping agency: How control-relevant information affects motivation. Journal of Experimental Psychology: General, 145(10), 1333–1350. https://doi.org/10.1037/xge0000212

Accordion Title אוטיזם משפיע על מוטיבציה משליטה: שינויים במידת החיזוק בעקבות משוב סנסומוטורי בהפרעות על הרצף האוטיסטי 

אוטיזם משפיע על מוטיבציה משליטה: שינויים במידת החיזוק בעקבות משוב סנסומוטורי בהפרעות על הרצף האוטיסטי 

שינויים בתפיסה החושית ולקויות מוטוריות הם מאפיינים מרכזיים של הפרעות על הרצף האוטיסטי (ASD), הם עלולים להיות סממנים ראשונים להתפתחות לא-טיפוסית בעלי יכולת חיזוי לאתגרים חברתיים ולא-חברתיים בהמשך החיים. למרות זאת, הקשר ביניהם לא ברור היטב. דרך אחת שהתפיסה הסנסורית משתלבת עם תהליכים מוטוריים נעשית בעזרת הערכת ניבוי סנסורי המתבסס על המערכת המוטורית, תהליך חיוני לשליטה וללמידה מוטורית. מחקרים קודמים מצביעים על חריגויות בשליטה סנסומוטורית בהפרעות על הרצף האוטיסטי. המחקר הנוכחי מתמקד בחיזוק מניבוי סנסומוטורי. המחקר מספק מסגרת תיאורטית ואמפירית בכדי להבין כיצד פעילות לא טיפוסית של המערכת הסמנסומוטורית משפיעה על ביצועים מוטוריים.
 

Accordion Title שליטה משפיעה על קבלת החלטות התנהגותיות

שליטה משפיעה על קבלת החלטות התנהגותיות

ההסבר המסורתי בנוגע לנטילת סיכון מתבסס על מודלים של ציפיות לגבי הערך של תוצאת הפעולה. לאחרונה, התווספו ממצאים המעידים כי משוב מיידי לעומת משוב מעוכב (לאחר כחצי שנייה) מגביר נטילת סיכונים ללא קשר לערך הצפוי בעקבות ההתנהגות. המחקר הנוכחי נשען על מודל ברירת-תגובה מבוססת שליטה בכדי לחקור מוטיבציה התנהגותית בהקשרים שונים של נטילת סיכונים באופן בלתי תלוי בערך התוצאה. מבוסס על:

Karsh, N., Haklay, I., Raijman, N., Lampel, A., & Custers, R. (2021). Control alters risk-taking: The motivating impact of action-effectiveness in different risk contexts. Motivation Science, 7(4), 475–486. https://doi.org/10.1037/mot0000244

Accordion Title תפיסה (לא) אופיינית בפעולה: ההשפעה של התמחות תפיסתית על שליטה מוטורית בהתפתחות טיפוסית ובהפרעות על הרצף האוטיסטי

תפיסה (לא) אופיינית בפעולה: ההשפעה של התמחות תפיסתית על שליטה מוטורית בהתפתחות טיפוסית ובהפרעות על הרצף האוטיסטי

המחקר משלב את ההתפתחויות האחרונות בהבנה של עיבוד תפיסתי בהפרעות על הרצף האוטיסטי, בכדי להבין את הקשר המנגנוני בין התמחות תפיסתית לבין שליטה מוטורית בילדים ומבוגרים בעלי התפתחות טיפוסית, ובילדים ומבוגרים על הרצף האוטיסטי.
 

Accordion Title משליטה סנסומוטורית לשליטה קוגניטיבית 

משליטה סנסומוטורית לשליטה קוגניטיבית 


עיכוב תגובה מוסבר לרוב כפעולה של שליטה קוגניטיבית או תפקודים ניהוליים. ההנחה במודלים של שליטה קוגניטיבית הנוגעים לעיכוב תגובה שקיים קשר תחרותי בין ביצוע ועיכוב של תגובה מוטורית. קיימת מעט התייחסות מחקרית לתרומה של שליטה סנסומוטורית ליעילות תפקודי שליטה קוגניטיבית. בפרויקט הנוכחי אנו חוקרים האם וכיצד שליטה סנסומוטורית מווסתת את היעילות של פונקציות שליטה קוגניטיביות.
 

Accordion Title פרסומים נבחרים

פרסומים נבחרים

 

Karsh, N., Ahmad, Z., Freud, E., & Hadad, B. (unpublished manuscript). An effect that counts: Confirmation of sensorimotor prediction improves motor performance.


Hemed, E., Karsh, N., Mark-Tavger, I., & Eitam, B. (2022). Motivation (s) from control: response-effect contingency and confirmation of sensorimotor predictions reinforce different levels of selection. Experimental Brain Research, 240(5), 1471-1497.


Karsh, N., Haklay, I., Raijman, N., Lampel, A., & Custers, R. (2021). Control alters risk-taking: The motivating impact of action-effectiveness in different risk contexts. Motivation Science, 7(4), 475–486.


Karsh, N., Hemed, E., Nafcha, O., Elkayam, S. B., Custers, R., & Eitam, B. (2020). The differential impact of a response’s effectiveness and its monetary value on response-selection. Scientific reports, 10(1), 1-12.


Karsh, N., Eitam, B., Mark, I., & Higgins, E. T. (2016). Bootstrapping agency: How control-relevant information affects motivation. Journal of Experimental Psychology: General, 145(10), 1333.


Karsh, N., & Eitam, B. (2015). Motivation from control: A response selection framework. In P. Haggard, & B. Eitam (Eds.), The sense of agency. Oxford, England: Oxford University Press.


Karsh, N., & Eitam, B. (2015). I control therefore I do: Judgments of agency influence action selection. Cognition, 138, 122-131.

Accordion Title אזכורים במדיה

אזכורים במדיה

קישורים...

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
TRUE
CAPTCHA
5257975
32IL6698Bu0DpH8qXQ1pj_YajkT15gekjz5Y7D5AtqI
Google no captcha
1
דברו איתי!
form-UX0M79h2a2fdptcz1du9PBeOs8WTrCpN2yQCwNqwHjA
webform_submission_contact_us_paragraph_1896_add_form